Miért olyan nehéz elkezdeni a szokásainkat egészségessé alakítani? Konkrét számok vannak előtted, mind kilóban, mind centiméterben, mind ruhaméretben, amiken látható a változás.  Szinte napról napra nyomon követhető az egész folyamat. Kézzelfogható, érezhető. Milyen jelre van még szükséged, hogy elkezd?

Elkezded

Fél év, egy vagy több év után úgy döntesz, hogy belevágsz. Feleszed az utolsó szemét kaját a hűtőből, a dugi helyekből, hogy még a legkisebb esélye se legyen meg annak, hogy elcsábulsz. Azzal nyugtatod magad, hogy legközelebb ki tudja mikor tudsz enni egy jó pizzát vagy chipset, csokit… Majd miután a hasfalad feszít, mert megint túletted magad, lelkiismeret furdalást érzel, kettősséget. Egyrészt érzed, hogy oké, holnaptól erős leszel és nem nyúlsz az elhízásodért felelős ételekhez, másrészt nyugodt vagy, hogy végre elpusztítottad a lakásból az összes olyan ételt, ami az elhízásodért felelt.

Elérkezett a holnap. Mi történik? Elkészíted a zabkásád, összekészíted egész napra az étkezésed. Jól érzed magad ettől, mert Te döntöttél így, és végre nálad a gyeplő.

Eltelik néhány hét

Egyre jobban érzed magad. Néha azonban úgy érzed, hogy a megvont szénhidrát miatt idegesebb vagy, ugrassz egy ártatlan kérdésre is, keresed a dugi helyek dugi csokiját, dugi kekszét. Nem találsz azonban semmit. Mi történik ilyenkor?

Elgondolkodsz azon, hogy miért kezdted el? Vagy inkább azon morfondírozol, hogy az éjjel-nappali úgyis nyitva van? Mi a fontosabb számodra: az a pillanatnyi öröm, amit egy pizza okoz vagy a vágyott ruhaméret hordása, ami hosszú-hosszú ideig örömforrás lehet és megelégedést nyújt?

Fel-alá járkálsz a lakásban, a csökkentett szénhidrát mennyisége miatt legszívesebben a falat kaparnád és azonnal felfalnál bármit, amiben finomított szénhidrát van.

Döntés! Mondd ki, hogy Te miért kezdted el az életmódváltást! Döntsd el, hogy az egészséges utat választod! Mondd ki, hogy nem azért nem eszel meg bármit, mert tilos, hanem azért, mert Te így döntöttél. Egy egészségesebb, fittebb életet választottál.

Te döntesz az életed, a cselekedeteid felett.

Igazából mi a motivációd?

Egy divatdiéta? A gyors fogyás illúziója? Egy esküvői ruhaméret? Rövid vagy hosszú távon gondolkodsz?

Az egészséges szokásrendszer kialakítása az életedben egy gyönyörűen követhető folyamat. Vannak olyan célok, amiknek nincsenek ennyire kézzelfogható mérföldkövei, amiknél nem látható ilyen gyorsan eredmény, mégis cselekvésre késztet. Mi mozgat olyankor? A hit, hogy eléred azt a célt.

Az egészséges életmód kialakításánál a hit mellett konkrétan követhető a változás, ami megerősít a kitartásra serkent. Nem azt mondom, hogy naponta mérd magad mérleggel és centiméterrel. Ha kitartasz a döntésed mellett, akár egy hét alatt látható számbeli eltérés, ami újabb erőt ad a folytatásra.

Lehetnek nehezebb időszakok, amikor megpróbáltatsz. Csak gondolj arra, milyen okból akarod a változást. És dönts. Szenvedéllyel.

Melyik szó jellemezze az egészséged: szenvedj vagy élj?